Agenda

LesOdettes is hier te vinden:

WORKSHOP Maak je eigen luxe keukencadeau
29/11 – Smartmat Antwerpen – 20-22h
12/12 de Stokvis – Balen 19h-22h
13/12 GC Brecht – Brecht 19h-22h

Geen fancy gekochte dure presentjes onder jouw boom dit jaar. Met homemade ouderwetse keukenkastjesluxe in bokalen scoor je helemaal.
Wat dacht je van een zelfgetrokken gin gekruid met basilicum en jeneverbes, of jenever met dille en roze peper voor bij de zalm.
Geef je favo kruidenblends cadeau aan vrienden en familie: dukkah met amandel, za’atar, gerookt zout, dragon-en-mosterdazijn en paddenstoelenolie. Of maak een mengeling voor een verrassend florale of net robuuste thee. Fermento’s kunnen zich wagen aan melkzuurgepekelde radijzen, bieten en roze kolen met kruiden. En voor de bomma is er nog de rumtopf met seizoensfruit.

WEEKEND van De Gasten Van Veerle
7-9 december 2018

Smaakt de stilte die je ervaart soms naar meer? Of heb je nood aan rust voor jezelf om antwoorden te kunnen formuleren op een aantal belangrijke vragen?

Zowel een ervaren rot in de stilte als een nieuwsgierige beginner is welkom op dit stilteweekend. Je wordt begeleid door levenscoach Veerle Dobbelaere.

Dit weekend nodigt je uit te ont-moeten en op jouw tempo en manier te vertragen en te zien wat er komt. Momenten van stilte worden afgewisseld met momenten van reflectie, ontspanning en verbinding waardoor de chaos in je hoofd tot rust kan komen. Zit je met een vraag of heb je een moeilijk moment, dan ben ik er graag om je verder te helpen.

Op dit weekend mag er veel, maar moet er niets. Ook hier besteden we voldoende aandacht aan de voeding voor ons lichaam en dus zal Natalie van Les Odettes voor ons alle maaltijden verzorgen.

Wanneer? Vrijdag 7 december vanaf 18u tot zondag 9 december 16u.
Waar? In het puntje van onze Belgische Ardennen, omgeven door prachtige natuur
Prijs? €325, met een supplement van €50 als je een kamer apart wenst
Hoe inschrijven? Enkel inschrijven per mail naar lore@veerledobbelaere.be
De groep bestaat uit maximum 10 personen.

CLASSES
WILDPLUK

Lessenreeks wildplukken en buiten koken

De derde wandelingen- en lessenreeks Wildpluk neemt je mee om in en rond Antwerpen je maaltijd bij elkaar te sprokkelen en die wilde planten te leren verwerken.

Ben je graag buiten? Wil je meer leren over wilde planten, waar je ze kan plukken en hoe je ze kan bereiden en bewaren?
Met docenten Natalie en Katrijn ga je op zoek naar eetbaar lekkers in bos en veld. Samen leer je wilde planten herkennen op basis van uitzicht, standplaats, geur en smaak. Het is echt steeds weer een verrassing hoe veel keukenschatten er te vinden zijn op je wandeling. Van frisse groene kruiden, bast, naaldbomen en paddenstoelen tot vruchten en noten. We verzamelen wat de natuur op onze tocht in de voorraadkast heeft, en leren je wat je ermee kan doen.

8 dagen, verspreid over het jaar
elke keer met een ander accent.
Je kan je inschrijven per les.
Voorkennis is absoluut niet nodig.
Telkens van 10h tot 15h
45€ per les van 5 h
inschrijven via info[at]lesodetteskookt.be

De lessen worden gegeven door Katrijn van den Eeckhout en Natalie Schrauwen.

Natalie is natuurkok, schrijver en docent gebeten door wilde smaken, de geur van mos, experimenteren tot de gensters er van afvliegen en koken met houtvuur. Haar focus ligt op soorten herkennen, in smakenfamilies opdelen en je wilde planten kunnen integreren in spannende recepten.

Katrijn is begeleider in ‘t Speelscholeke, in bijberoep is ze herboriste en gepassioneerd door koken en dat liefst met wilde planten. Haar accent ligt op het eigen maken van eenvoudige recepten om wilde planten terug een plek te geven in ons dagelijks leven.
Het plezier om te leren kennen en kunnen gebruiken wat de natuur ons brengt en dat op het ritme van de seizoenen is haar drijfveer.

data
24/3 natalie
LENTEOOGST
Wat kan je allemaal doen met die eerste ontluikende plantjes?
We leren over berkentap, eetbare ontluikende boomblaadjes, de eerste veldkruiden van het jaar en de smaak van knoppen.
We maken kruidenpesto, een roerbakgerecht op houtvuur, een krachtsapje en blad- en kleipakketjes uit de sintels.

28/4 katrijn

19/5 katrijn
GROEN
Kleine plantjes worden groter. Ontdek een heleboel recepten om al dat voedzame groen te blijven verwerken. Van wilde pesto tot salade, van soep tot dessert en kruidenolie.

16/6 natalie
LENTECONSERVE
Op de rand van lente en zomer. Tijd om nu zo veel mogelijk van die smaken te bewaren voor later op het jaar. We maken suikers en zouten, wat pekels, fermenten en bloesem- of vruchtenwijn terwijl we de rest van de oogst klaarmaken op het houtvuur.

6/7 katrijn
NATUURDROGISTERIJ

18/8 natalie
HOOGZOMER en HOOI
Hoogzomer. Zo veel eetbaars om uit te kiezen. Paddenstoelen, groene kruiden, bloemen, zaden vruchten. We scharrelen natuuroogst bij elkaar om de voorraadkast mee te vullen, en bereiden eten gestoomd in hooi, gespiest en geklemd in groene takken en genieten.

22/9 katrijn
ZADEN EN BESSEN
De zomer loopt op zijn einde…. We genieten van wat die nazomer ons brengt en bereiden ons voor op de herfst en winter. Zaden en bessen kunnen nu volop geoogst en verwerkt worden. Ontdek welke recepten je kunnen vorbereiden op de winter.
Maak je eigen crème met je zelfgemaakte bloemenolie.

20/10 natalie
PADDENSTOELEN, HUMMUS en SCHORS
Weer of geen weer, we gaan het bos in om paddenstoelen te jagen, en nemen daarbij ook wat noten, hummus en schors mee. We bakken onze vangst en maken een bouillon met de volle smaak van bosgeur.

17/11 natalie
VUURFEEST
We wandelen op zoek naar de laatste oogst van het jaar, steken een vuur aan en zetten er een stoofpot en wat opgehangen en te roken goodies bij. Een zelfgemaakte getrokken alcohol kan daar ook niet bij ontbreken.

WORKSHOP Kook & Klei
vrijdag 11 januari – start om 17u – eind tegen 22u
zaterdag 12 januari – start om 10u – eind tegen 15u
bij GHESQ

We geven op vrijdag 11 januari en zaterdag 12 januari opnieuw een KOOK EN KLEI WORKSHOP.

In deze workshop bereid je een maaltijd écht van A tot Z. We maken zelf onze borden, bereiden een uitgebreide verrassende maaltijd, dekken een schone tafel. En uiteraard genieten we samen van wat we allemaal gemaakt hebben.

Keramist Koen Ghesquière van GHESQ leert je de basics van het pottendraaien. Samen met hem ga je aan de slag met handgemaakt en wielgedraaid keramiek. Een maand na de workshop krijg je je beste stuk gebakken en geglazuurd mee naar huis.

Met natuurkok Natalie van LesOdettes verwerk je seizoensgroenten en wilde planten tot een heerlijke vegetarische maaltijd. We focussen op wat de zomer aan frisse en kleurige groenten biedt. Flavoured water, springrolls, een abondance bowl, een fruitdessert en iets van het vuur. dat gaan we alvast maken.

Benieuwd hoe je met lokale groenten en planten wereldkeuken maakt? Wil je wel meer leren over koken met houtvuur of over keramiek? Dan is dit de workshop waar je moet zijn!

55 € food, klei, en drinks included
alleen wijn koop je nog bij

WORKSHOP fermenteren
donderdag 10 januari – van 17h tot 22h
bij GHESQ

Fermenteren.
Het schijnt dat dat gezond is. En poepsimpel.
Je hoort het overal en iedereen zou het moeten kunnen.
Maar je vind die levende wilde gefermenteerde producten zo goed als nergens.

Hoe maak je fermented goodness? En hoe moet dat eigenlijk proeven?
Hoe weet je of je fermentje echt bulkt van de gezonde beestjes, of je het maar beter laat staan?
En: hoe krijg je het verkocht aan picky eaters?

Deze avond proeven we verschillende klare fermenten
en gaan we vooral zelf ook aan de slag
en bereiden
2 lactogefermenteerde groentenbereidingen
een sprankelende gemberlimo
de opstart van kombucha
een misozuke
en dosadeeg

Wij voorzien alle ingrediënten.
Jij neemt aan het einde van de avond een boekje met recepten en zes te verzorgen fermenten mee naar huis.

inschrijven door te mailen naar info[at]lesodetteskookt.be
40€

men neme mee: een plank, mes, schilmes, schort, 6 schone glazen bokaals van 250 ml tot 500 ml .