Events

LesOdettes is hier te vinden:

EVENT
DIS – THE DARK SEASON

vrijdag 15 december van 19h tot 23h
en zaterdag 16 december van 19h tot 23h

kleinschalig experimenteel diner voor maximum 30 personen aan één tafel

waarin het eten van Natalie Schrauwen [LesOdettes], cocktails van Oskar Ghesquière [Barbossa] en keramiek van Koen Ghesquière [GHESQ] zoeken naar een gemeenschappelijke playground.
verschillende gangen van foods en drinks die elkaar tegenspreken of versterken
denk: toegankelijke smaken maar toch helemaal anders dan wat je al kent.

deze keer onderzoeken we
vuur aan tafel
licht en donker
wintergroen en nature morte
comfort

beleef het mee.

70€, all drinks included

detailmenu volgt later

inschrijven kan via info[@]lesodetteskookt.be

CLASSES
WILDER KOKEN

Lessenreeks wildplukken en buiten koken

De tweede wandelingen- en lessenreeks Wilder Koken neemt je mee om in en rond Antwerpen je maaltijd bij elkaar te sprokkelen en die wilde planten te leren verwerken.
Ben je graag buiten?
Spreken de woorden plukken, proeven, ruiken, verzamelen, pletten, mengen, roken, koken, raspen, zeven, experimenteren je aan?
Wil je meer leren over wilde planten? En waar je die kan plukken?
Wil je ontdekken wat en hoe je die wilde planten kan bereiden en bewaren?

Dan is deze lessenreeks iets voor jou!
10 dagen, verspreid over het jaar
elke keer met een ander accent.
Je kan je inschrijven voor de hele reeks of een dag kiezen.

Voorkennis is absoluut niet nodig.

De lessen worden gegeven door Katrijn van den Eeckhout en Natalie Schrauwen.
Natalie is natuurkok, schrijver en docent gebeten door wilde smaken, de geur van mos, experimenteren tot de gensters er van afvliegen en koken met houtvuur. Haar focus ligt op soorten herkennen, in smakenfamilies opdelen en je wilde planten kunnen integreren in spannende recepten.
Katrijn is halftijds begeleider in ‘t Speelscholeke, in bijberoep is ze herboriste en gepassioneerd door koken en dat liefst met wilde planten. Haar accent ligt op het eigen maken van eenvoudige recepten om wilde planten terug een plek te geven in ons dagelijks leven.
Het plezier om te leren kennen en kunnen gebruiken wat de natuur ons brengt en dat op het ritme van de seizoenen is haar drijfveer.

data
5/11 katrijn
NUTS
Welke soorten noten kan je zoal vinden, en wat doen ze in je lichaam? Pers je eigen notenolie en test boeiende recepten van notenmelk tot notenkaas.
Leer welke (wilde) ingrediënten goed combineren bij elke noot

3/12 natalie
FIREFEAST
We bouwen en graven in de ochtend een putvuur, steken een vuur aan en zetten er nog een stoofpot en wat opgehangen en te roken goodies bij. Dan gaan we op wandel om wintervondsten te oogsten die we als extra smaakmaker gebruiken bij het vuurmaal. Een zelfgemaakte getrokken alcohol kan daar ook niet bij ontbreken.

18/3 katrijn
LENTEOOGST
Wat kan je allemaal doen met die eerste ontluikende plantjes? Maak ter plekke je eigen ‘wilde picknick’ en ontdek hoe voedzame kruidenmengelingen en kruidenazijnen je gerechten iets extra kunnen geven.

21/4 natalie
BLAD en KLEI
Eindelijk alles weer groen!
In dit seizoen zijn er heerlijke (boom)bladeren voorhanden om lenterolletjes en ander mooi fingerfood mee te maken. En we experimenteren met inpakken in bladeren en klei op hete sintels aan de vuurput.

27/5 katrijn
GROEN
Kleine plantjes worden groter. Ontdek een heleboel recepten om al dat voedzame groen te blijven verwerken. Van wilde pesto tot salade, van soep tot dessert en kruidenolie.

17/6 natalie
LENTECONSERVE
Op de rand van lente en zomer. Tijd om nu zo veel mogelijk van die smaken te bewaren voor later op het jaar. We maken suikers en zouten, wat pekels, fermenten en bloesem- of vruchtenwijn terwijl we een stirfry maken op het houtvuur.

8/7 katrijn
BLOEMEN
De eerste bloemen komen tevoor schijn. Welke bloemen zijn eetbaar en wat kan je er allemaal doen. Salades, desserten, limonades, bloementhee.
Maak je eigen bloemenolie en maak je eigen crème in September.

19/8 natalie
HOOGZOMER en HOOI
Hoogzomer. Zo veel eetbaars om uit te kiezen. Paddenstoelen, groene kruiden, bloemen, zaden vruchten. We scharrelen natuuroogst bij elkaar om de voorraadkast mee te vullen, en bereiden eten gestoomd in hooi, gespiest en geklemd in groene takken en genieten.

16/9 katrijn
ZADEN EN BESSEN
De zomer loopt op zijn einde…. We genieten van wat die nazomer ons brengt en bereiden ons voor op de herfst en winter. Zaden en bessen kunnen nu volop geoogst en verwerkt worden. Ontdek welke recepten je kunnen vorbereiden op de winter.
Maak je eigen crème met je zelfgemaakte bloemenolie.

21/10 natalie
PADDENSTOELEN, HUMMUS en SCHORS
Weer of geen weer, we gaan het bos in om paddenstoelen te jagen, en nemen daarbij ook wat noten, hummus en schors mee. We bakken onze vangst en maken een bouillon met de volle smaak van bosgeur.

telkens van 10h tot 15h
45€ per les van 5 h
400€ voor de hele lessenreeks

inschrijven via info[at]lesodetteskookt.be

WORKSHOP
WILDPLUKKEN en VUURKESTOOK OP DE BELSE HEI

11/11 bij B&B het Verloren Schaep van 11h-16h

Zaterdag 11 november gaan we op een tocht door de Belse Heide waar we onze maaltijd bij elkaar gaan sprokkelen.
Na een wilde-pluk-tocht, koken we samen al het lekkers op en bij het vuur buiten en schuiven we gezellig aan tafel.

De prijs voor workshop en eten (drank inbegrepen) is 45€. Start om 11 uur, einde voorzien rond 16 uur.
Inschrijving loopt tot 31 oktober via Het Verloren Schaep.

DINER / EVENT
De Gasten van Veerle

16 en 17/11

Veerle Dobbelaere stelt haar armen en deuren open en verwelkomt je bij haar thuis als gast. Een plek die inspireert, een omgeving waar je op niemand indruk hoeft te maken. In het gezelschap van een kleine groep boeiende mensen krijg je niet enkel voedsel voor lichaam, maar ook voor geest voorgeschoteld.

De gasten van Veerle is een intens totaalconcept dat alle zinnen prikkelt. Ons lichaam maakt ons niet enkel bewust van wat smaakt naar meer, maar ook van wat we écht belangrijk vinden. Als gast van Veerle neem je een ogenblik de tijd om stil te zitten, letterlijk maar ook figuurlijk.
Daarnaast nodigt Veerle een eigenzinnige foodie uit die hoogstpersoonlijk zorgt voor culinaire verwennerij. Schuif mee aan tafel en verwacht je aan pure smaken en boeiende, inspirerende gerechten – en dat in een oogstrelende table setting met details die aandacht verdienen.

LesOdettes is die eigenzinnige foodie in november en maart.
Meer info, inschrijvingen en meer data op De Gasten Van Veerle.

WORKSHOP
CULINAIRE CADEAUTJES – VOLZET

17/11 en 2/12 om 20h
voor Atelier Smartmat

Geen fancy gekochte dure presentjes onder jouw boom dit jaar. Met homemade ouderwetse keukenkastjesluxe in bokalen scoor je helemaal. Wat dacht je van een zelfgetrokken gin gekruid met basilicum en jeneverbes? Geef je favo kruidenblends cadeau aan vrienden en familie: dukkah met amandel, za’atar, gerookt zout, dragon-en-mosterdazijn en paddenstoelenolie. Fermento’s kunnen zich wagen aan melkzuurgepekelde radijzen, bieten en roze kolen met kruiden. En voor de bomma is er nog de rumtopf met seizoensfruit.
Elk potje afgekruid met een flinke snuif liefde, tijd en aandacht.
Wedden dat je eigengemaakte specialiteit de ontvangen – nog lang – kan bekoren?

Na afloop krijg je wat we gemaakt hebben mee naar huis, samen met een receptenboekje.

inschrijven via SMARTMAT

WORKSHOP/DINER
KOOK en KLEI

18/11 van 15h-18h
door GHESQ en LesOdettes voor CC Schoten

In deze workshop bereid je een maaltijd écht van A tot Z. We maken zelf onze borden, bereiden een uitgebreide verrassende maaltijd, dekken van de tafel. En uiteraard genieten we samen van wat we allemaal gemaakt hebben.

Keramist Koen Ghesquière van GHESQ leert je de basics van het pottendraaien. Samen met hem ga je aan de slag met handgemaakt en wielgedraaid keramiek. Met natuurkok Natalie van LesOdettes verwerk je seizoensgroenten en wilde planten tot een heerlijke vegetarische maaltijd in 3 gangen.

Benieuwd hoe je met lokale groenten en planten wereldkeuken maakt? Wil je wel meer leren over koken met houtvuur of over keramiek? Dan is dit de workshop waar je moet zijn!

Inschrijven via CC Schoten.

FOOD
op US BY NIGHT FESTIVAL MARKET

23-25/11 van 16h-1h

Us by Night is een driedaags event in Antwerpen rond design en creativiteit, met meer dan 50 internationale sprekers. Tijdens deze drie avonden biedt Us by Night een combinatie van inspirerende talks en een sfeervolle night market.

Alle Dagen Honger cureerde de food stalls voor deze markt. Verwacht je dus aan fijn lekkers van onder andere De Veranda, Mico’s Bistro, Schnitzel, Hoeked Donuts, Monsieur Boudin + FRAN en NORMO.

meer info op Us by Night

WORKSHOP
eigen keukencadeau’s maken – VOLZET

30/11 gc Brecht

meer info via GC Brecht