COSTAUD

COSTAUD quoi?

Koen van GHESQ en Natalie van LesOdettes bouwen samen aan een plek voor ontwikkeling – Costaud.
De oude boerderij ligt in een microdorp in de Côte d’Or, midden in stilte en natuur.

Costaud moet een accelarator worden voor niet-klantgedreven werk, voor experiment en ontwikkeling.
Het wordt de uitvalsbasis voor wildpluklessen, houtvuurkoken, houtgestookt keramiek, proeverijen in de buurt, het goeie leven, en samenwerkingen met mensen waar we wild van lopen.

Costaud: sterk, stoer, stevig, potig, solide, robuust. FR. C’est costaud – NL. Dat is goed spul. Deze potige, ruwe en fysieke manier van werken is wat GHESQ en LesOdettes delen, graag ook met jou. 

FOODCAMPS klei-vuur-wildpluk in Costaud (FR)

zaterdag 6/7 19h – zaterdag 13/7 11h – voorbij
of zaterdag 3/8 19h – zaterdag 10/8 11h – volzet

Natuurkok Natalie Schrauwen van Les Odettes en keramist Koen Ghesquière van GHESQ begeleiden je voor een week experimenteren in de keuken en in het pottenbakkersatelier op zoek naar inspirerende kruisingen tussen klei, vuur en koken in en met de natuur.

In onze boerderij in een rustig dorpje ga je op zoek naar wat klei in jouw handen wordt, je ontdekt hoe vuur smaak, kleur en vorm kan veranderen, je ervaart hoe gebruiksgoed en eten elkaar kunnen beïnvloeden.

Je leert de basisprincipes van wildplukken en koken op houtvuur.
We gaan in het bos op zoek naar eetbare planten en experimenteren met nieuwe en oude manieren om die klaar te maken. Een vuurgestookte papillot in klei die je openbreekt met een hamer, een brood gebakken in de antieke broodoven, een salade met bosgroen, zelfgerookte producten, voedsel dat de hele dag heeft mogen garen met kolen onder de grond, stoverij in een kleipot, wildgeflavourde spirits.

Een bord, kop, schaal of plank die je zelf kneedt, vormt, draait, glazuurt en in de houtoven bakt. Geïnspireerd door de natuur, of door het eten dat je er in gaat serveren. Of een nieuwe vorm die je nooit voordien vond. Koen begeleidt je in het atelier als je werkt met je handen of op de draaischijf; je stelt een klei samen, maakt bij de gerechten passend gebruiksgoed, mengt een glazuur, gaat hout sprokkelen in het bos, en stookt de houtoven mee in ploegen, 17 uur lang.

Je experimenteert met vormen en smaken, speelt met geuren en kleuren en onderzoekt de mogelijke kruisingen tussen voeding, klei en vuur. Het ruwe en artisanale van werken met de handen en klei in de omgeving van de natuur laten we doorwerken en in dialoog gaan met wat er op ons bord komt.

En er is tijd en rust en stilte.
Dagindelingen zijn organisch en vrij. We nodigen je graag uit om met je eigen onderzoek aan de gang te gaan.

Op het einde van de week houden we een uitgebreid feestmaal waar we ons nieuwbakken servies en de uitgeteste gerechten laten samenkomen.

Maak je klaar voor een week eenvoudig, puur, geconcentreerd en wat ruwer leven midden in de natuur.

De lessen gaan door in onze eigen nieuwe plek COSTAUD. Deze oude boerderij is nog volop in renovatie en opbouw.
Slapen doe je in een tent op ons land, of in de oude watermolen in het dorp.
(http://www.lemoulindesmoines.fr)

– max 16 personen

– 800€ all in als je in een bed slaapt
– 700 € all in als je met je eigen tent op onze wei slaapt

Costaud ligt in het kleine dorpje Villiers-les-Moines (Channay), in het noorden van de Bourgogne, tegen de Champagne.
Er is tijd om met auto of fiets op zoek te gaan naar heerlijke streekproducten uit de regio.

Meer info en inschrijvingen via mail:
info@lesodetteskookt.be.

COSTAUDCAMP voor kinderen en hun ouders (FR)

zaterdag 23/10 19h – zaterdag 2/11 11h

Omdat er zo veel vragen kwamen of kinderen mee op Costaudkamp kunnen, organiseren we een speciaal kamp voor gezinnen op maat van kinderen tot 12 jaar en hun ouders.
Ga op echt avontuur samen met je gezin. Kinderen leren van hun ouders, ouders van hun kinderen. Wij begeleiden jullie graag en reiken verschillende technieken aan.

Natuurkok Natalie Schrauwen van Les Odettes en keramist Koen Ghesquière van GHESQ begeleiden je voor een week experimenteren in de keuken en in het pottenbakkersatelier op zoek naar inspirerende kruisingen tussen klei, vuur en koken in en met de natuur.

In onze boerderij in een rustig dorpje ga je op zoek naar wat klei in jouw handen wordt, je ontdekt hoe vuur smaak, kleur en vorm kan veranderen, je ervaart hoe gebruiksgoed en eten elkaar kunnen beïnvloeden.

Je leert de basisprincipes van wildplukken en koken op houtvuur.
We gaan in het bos op zoek naar eetbare planten en experimenteren met nieuwe en oude manieren om die klaar te maken. Een vuurgestookte papillot in klei die je openbreekt met een hamer, een brood gebakken in de antieke broodoven, een salade met bosgroen, zelfgerookte producten, voedsel dat de hele dag heeft mogen garen met kolen onder de grond, stoverij in een kleipot, wildgeflavourde spirits.

Een bord, kop, schaal of plank die je zelf kneedt, vormt, draait, glazuurt en in de houtoven bakt. Geïnspireerd door de natuur, of door het eten dat je er in gaat serveren. Of een nieuwe vorm die je nooit voordien vond. Koen begeleidt je in het atelier als je werkt met je handen of op de draaischijf; je stelt een klei samen, maakt bij de gerechten passend gebruiksgoed, mengt een glazuur, gaat hout sprokkelen in het bos, en stookt de houtoven mee in ploegen, 17 uur lang.

Je experimenteert met vormen en smaken, speelt met geuren en kleuren en onderzoekt de mogelijke kruisingen tussen voeding, klei en vuur. Het ruwe en artisanale van werken met de handen en klei in de omgeving van de natuur laten we doorwerken en in dialoog gaan met wat er op ons bord komt.
In het bos sprokkelen we decoratiemateriaal om huis en tafel te versieren met natuurlijke materialen. Of leer verf maken van planten.

Niets is te avontuurlijk of gevaarlijk. We werken onder begeleiding met vuur, keramiek, wilde planten en messen. Samen leren we de basisprincipes van hoe we dit veilig kunnen doen.

Op donderdagavond 31 oktober doen we aan de vooravond van allerheiligen (halloween) een nachtelijke fakkelwandelzoektocht en springen we over houtvuur.

En er is tijd en rust en stilte.
Dagindelingen zijn organisch en vrij, maar aangepast aan de slaaptijden van de jongsten. We nodigen je graag uit om met je eigen onderzoek aan de gang te gaan.

Op het einde van de week houden we een uitgebreid feestmaal waar we ons nieuwbakken servies en de uitgeteste gerechten laten samenkomen.

Maak je klaar voor een week eenvoudig, puur, geconcentreerd en wat ruwer leven midden in de natuur.

De lessen gaan door in onze eigen nieuwe plek COSTAUD. Deze oude boerderij is nog volop in renovatie en opbouw.
Slapen doe je in ons huis of in de oude watermolen in het dorp.
(http://www.lemoulindesmoines.fr)

– max 16 personen
– 800€ all in voor volwassenen
– 400 € all-in voor kinderen

Costaud ligt in het kleine dorpje Villiers-les-Moines (Channay), in het noorden van de Bourgogne, tegen de Champagne.
Er is tijd om met auto of fiets op zoek te gaan naar heerlijke streekproducten uit de regio.

Meer info en inschrijvingen via mail:
info@lesodetteskookt.be.