Agenda

LesOdettes is hier te vinden:

Fermentatieklassen

lessenreeks fermentatie @ GHESQ – Antwerpen

15/11/19 19-22h kombucha
14/12/19 19-22h azijn en afgeleide fermentaties
28/12/19 13h-16h groentenfermentaties 2.0
10/1/20 19-22h peulvruchtenfermentaties
31/1/20 19-22h gefermenteerde NA dranken
20/2/20 19-22h granenfermentaties
2/4/20 19-22h condimenten

Fermenteren.
Het schijnt dat dat gezond is. En poepsimpel.
Je hoort het overal en iedereen zou het moeten kunnen.
Maar je vindt die levende wilde gefermenteerde producten zo goed als nergens.

Hoe maak je fermented goodness? En hoe moet dat eigenlijk proeven?
Hoe weet je of je fermentje echt bulkt van de gezonde beestjes, of je het maar beter laat staan?
En, hoe krijg je het verkocht aan picky eaters?

Tijdens deze workshop proeven we verschillende klare fermenten en gaan we vooral ook zelf aan de slag. We bereiden voor de basisklas 2 groentenfermentaties, een starter voor een gefermenteerde drank en een granen- en peulvruchtenfermentatie.

Voor de masterclass tackelen we complexere procedé’s en focussen ook op granen- of peulvruchtenfermentaties, misozuke, kombucha en meer.

Aan het eind van de workshop krijg je een boekje met recepten en minimum 4 te verzorgen fermenten mee naar huis.

Je brengt zelf mee:

Schort

Snijplank

Dunschiller

Snijmes

4 glazen bokaals

50€ – inschrijven via mail naar info@lesodetteskookt.be

WORKSHOP Maak je eigen luxe-keukencadeau’s 

15/12 van 13-16h bij GHESQ in Antwerpen

Geen gekochte, dure presentjes onder jouw boom dit jaar. Met homemade ouderwetse keukenkastjesluxe in bokalen scoor je helemaal.

Wat dacht je van een zelfgetrokken gin gekruid met basilicum en jeneverbes, of jenever met dille en roze peper voor bij de zalm?

Maak zelf je favoriete kruidenblends om cadeau te geven aan vrienden en familie: dukkah met amandel, za’atar, gerookt zout, dragon-en-mosterdazijn en paddenstoelenolie. Of fabriceer een mengeling voor een verrassend florale of net robuuste thee. Fermento’s kunnen zich wagen aan melkzuurgepekelde radijzen, bieten en roze kolen met kruiden. En voor de bomma is er nog de rumtopf met seizoensfruit of een frisse limoncello.

De recepten verschillen van les tot les!

deze keer maken we: suikerscrub met roos, dagcrème deluxe, spicy limoncello, bloemensuiker, za’atar, kruidenazijn.

Neem 6 lege bokaals met een schroefdeksel mee om je oogst in te bewaren.

inschrijven via mail naar info@lesodetteskookt.be

45€

WILDPLUK jaaropleiding
Lessenreeks wildplukken en buiten koken

De vierde wandelingen- en lessenreeks Wildpluk neemt je mee om in en rond Antwerpen je maaltijd bij elkaar te sprokkelen en die wilde planten te leren verwerken.

Ben je graag buiten? Wil je meer leren over wilde planten, waar je ze kan plukken en hoe je ze kan bereiden en bewaren?
Met docenten Natalie en Katrijn ga je op zoek naar eetbaar lekkers in bos en veld. Samen leer je wilde planten herkennen op basis van uitzicht, standplaats, geur en smaak. Het is echt steeds weer een verrassing hoe veel keukenschatten er te vinden zijn op je wandeling. Van frisse groene kruiden, bast, naaldbomen en paddenstoelen tot vruchten en noten. We verzamelen wat de natuur op onze tocht in de voorraadkast heeft, en leren je wat je ermee kan doen.

8 dagen, verspreid over het jaar
elke keer met een ander accent.
Je kan je inschrijven per les.
Voorkennis is absoluut niet nodig.
Telkens van 10h tot 15h
50€ per les van 5 h
inschrijven via info[at]lesodetteskookt.be

De lessen worden gegeven door Katrijn van den Eeckhout en Natalie Schrauwen.

Natalie is natuurkok, schrijver en docent gebeten door wilde smaken, de geur van mos, experimenteren tot de gensters er van afvliegen en koken met houtvuur. Haar focus ligt op soorten herkennen, in smakenfamilies opdelen en je wilde planten kunnen integreren in spannende recepten.

Katrijn is begeleider in ‘t Speelscholeke, in bijberoep is ze herboriste en gepassioneerd door koken en dat liefst met wilde planten. Haar accent ligt op het eigen maken van eenvoudige recepten om wilde planten terug een plek te geven in ons dagelijks leven.
Het plezier om te leren kennen en kunnen gebruiken wat de natuur ons brengt en dat op het ritme van de seizoenen is haar drijfveer.

data

29/3 10-15h met Katrijn
thee en tisanes
19/4 10-15h met Katrijn
lente-oogst
17/5 10-15h met Natalie
lenteconserve
7/6 10-15h met Katrijn
bloesems en bloemen
16/8 10-15h met Natalie
hoogzomer – technieken bewaren van oogst
27/9 10-15h met Katrijn
noten, bessen en zaden
17 en 18/10/20 10-15h met Natalie
paddenstoelen, schors en hummus

WORKSHOP Kook & Klei
zaterdag 11 januari 10h-14h30

zondag 12 januari 10h-14h30

vrijdag 7 februari 18h30-23h
bij GHESQ

In deze workshop bereid je een maaltijd écht van A tot Z. We maken zelf onze borden, bereiden een uitgebreide verrassende maaltijd, dekken een schone tafel. En uiteraard genieten we samen van wat we allemaal gemaakt hebben.

Keramist Koen Ghesquière van GHESQ leert je de basics van het pottendraaien. Samen met hem ga je aan de slag met handgemaakt en wielgedraaid keramiek. Een maand na de workshop krijg je je beste stuk gebakken en geglazuurd mee naar huis.

Met natuurkok Natalie van LesOdettes verwerk je seizoensgroenten en wilde planten tot een heerlijke vegetarische maaltijd. We focussen op wat de winter aan verrassende heerlijkheden biedt.

Benieuwd hoe je met lokale groenten en planten wereldkeuken maakt? Wil je wel meer leren over koken met houtvuur of over keramiek? Dan is dit de workshop waar je moet zijn!

75 € food, klei, en drinks included
alleen wijn koop je nog bij