Agenda

LesOdettes is hier te vinden:

CLASSES
WILDPLUK

Lessenreeks wildplukken en buiten koken

De derde wandelingen- en lessenreeks Wildpluk neemt je mee om in en rond Antwerpen je maaltijd bij elkaar te sprokkelen en die wilde planten te leren verwerken.

Ben je graag buiten? Wil je meer leren over wilde planten, waar je ze kan plukken en hoe je ze kan bereiden en bewaren?
Met docenten Natalie en Katrijn ga je op zoek naar eetbaar lekkers in bos en veld. Samen leer je wilde planten herkennen op basis van uitzicht, standplaats, geur en smaak. Het is echt steeds weer een verrassing hoe veel keukenschatten er te vinden zijn op je wandeling. Van frisse groene kruiden, bast, naaldbomen en paddenstoelen tot vruchten en noten. We verzamelen wat de natuur op onze tocht in de voorraadkast heeft, en leren je wat je ermee kan doen.

8 dagen, verspreid over het jaar
elke keer met een ander accent.
Je kan je inschrijven per les.
Voorkennis is absoluut niet nodig.
Telkens van 10h tot 15h
45€ per les van 5 h
inschrijven via info[at]lesodetteskookt.be

De lessen worden gegeven door Katrijn van den Eeckhout en Natalie Schrauwen.

Natalie is natuurkok, schrijver en docent gebeten door wilde smaken, de geur van mos, experimenteren tot de gensters er van afvliegen en koken met houtvuur. Haar focus ligt op soorten herkennen, in smakenfamilies opdelen en je wilde planten kunnen integreren in spannende recepten.

Katrijn is begeleider in ‘t Speelscholeke, in bijberoep is ze herboriste en gepassioneerd door koken en dat liefst met wilde planten. Haar accent ligt op het eigen maken van eenvoudige recepten om wilde planten terug een plek te geven in ons dagelijks leven.
Het plezier om te leren kennen en kunnen gebruiken wat de natuur ons brengt en dat op het ritme van de seizoenen is haar drijfveer.

data

28/4 katrijn
THEE en KRUIDENINFUSIES
Dompel je onder in een cultuur van al meer dan 5000 jaar oud.
We gaan verschillende soorten thee proeven.
We gaan plukken en ontdekken welke kruiden we heel het jaar door kunnen oogsten om ons van kruidenthee te voorzien.
Welk smaken kan je best combineren, welke kruiden passen samen en waarvoor dienen ze? Hoe zet ik het perfecte kopje thee?
We koken samen een gerecht op basis van kruideninfusies.

19/5 katrijn
SMAKEN in BALANS
Wilde planten en recepten gaan vaak moeilijk samen. Je weet niet altijd op voorhand wat je gaat oogsten op je wandeltocht. Zo wordt koken altijd een beetje een verrassing.
We vertrekken van de bittere smaken die wilde planten vaak hebben.
Eens je weet hoe je die kan combineren met zure, zoute en zoete ingrediënten gaat er een wereld van combinaties open. Het bittere blad van de paardebloem in een zoute pekel, de pittige smaak van duizendblad met het zoete van dadel.
Hitte, vet en textuur hebben daar zeker ook iets mee te maken….

16/6 natalie
LENTECONSERVE
Op de rand van lente en zomer. Tijd om nu zo veel mogelijk van die smaken te bewaren voor later op het jaar. We maken suikers en zouten, wat pekels, fermenten en bloesem- of vruchtenwijn terwijl we de rest van de oogst klaarmaken op het houtvuur.

6/7 katrijn
NATUURDROGISTERIJ
Zin om met slechts enkele ingrediënten en kruiden je badkamer, keukenkast en poetshok opnieuw in te richten. Met aandacht voor onze planeet testen we enkele recepten uit. Van Tandpasta tot crème maken, van wc reiniger tot wasverzachter ,van waspoeder tot….

18/8 natalie
HOOGZOMER en HOOI
Hoogzomer. Zo veel eetbaars om uit te kiezen. Paddenstoelen, groene kruiden, bloemen, zaden vruchten. We scharrelen natuuroogst bij elkaar om de voorraadkast mee te vullen, en bereiden eten gestoomd in hooi, gespiest en geklemd in groene takken en genieten.

22/9 katrijn
ZADEN, BESSEN en NOTEN
De zomer loopt op zijn einde…. We genieten van wat die nazomer ons brengt en bereiden ons voor op de herfst en winter. Zaden en bessen kunnen nu volop geoogst en verwerkt worden. Ontdek welke recepten je kunnen voorbereiden op de winter.
Van herfstazijn, siroopjes, hartige rozenbottelmoesmoes tot herfstige dessertjes.

20/10 natalie
PADDENSTOELEN, HUMMUS en SCHORS
Weer of geen weer, we gaan het bos in om paddenstoelen te jagen, en nemen daarbij ook wat noten, hummus en schors mee. We bakken onze vangst en maken een bouillon met de volle smaak van bosgeur.

17/11 natalie
VUURFEEST
We wandelen op zoek naar de laatste oogst van het jaar, steken een vuur aan en zetten er een stoofpot en wat opgehangen en te roken goodies bij. Een zelfgemaakte getrokken alcohol kan daar ook niet bij ontbreken.

WORKSHOP Kook & Klei
vrijdag 10 mei – start om 18u – eind tegen 23u
bij GHESQ

In deze workshop bereid je een maaltijd écht van A tot Z. We maken zelf onze borden, bereiden een uitgebreide verrassende maaltijd, dekken een schone tafel. En uiteraard genieten we samen van wat we allemaal gemaakt hebben.

Keramist Koen Ghesquière van GHESQ leert je de basics van het pottendraaien. Samen met hem ga je aan de slag met handgemaakt en wielgedraaid keramiek. Een maand na de workshop krijg je je beste stuk gebakken en geglazuurd mee naar huis.

Met natuurkok Natalie van LesOdettes verwerk je seizoensgroenten en wilde planten tot een heerlijke vegetarische maaltijd. We focussen op wat de winter aan verrassende heerlijkheden biedt.

Benieuwd hoe je met lokale groenten en planten wereldkeuken maakt? Wil je wel meer leren over koken met houtvuur of over keramiek? Dan is dit de workshop waar je moet zijn!

55 € food, klei, en drinks included
alleen wijn koop je nog bij

WORKSHOP kombuchaclass advanced en andere fermentatiedranken
maandag 29 april – start om 11u – einde tegen 13u
maandag 29 april – start om 14u – einde tegen 16u
woensdag 1 mei – start om 14u – einde tegen 16u
bij GHESQ

In deze workshop leer je de basis van het kombuchabrouwen, en meteen ook de geavanceerde kneepjes om het meeste uit je drankje te halen.
daarnaast gaan we aan de slag met waterkefir, ginger bug en nog wat manieren om je dranken boordevol belletjes en gezonde beestjes te krijgen.

Je krijgt een handleiding, 2 starters, waterkefirkorrels en een stuk SCOBY mee naar huis.
De ingredient voor je drankjes voorzien wij.
Jij neemt mee: plank, mes en glazen flessen en bokaals.

Prijs voor de workshop: 55€
Inschrijven kan via mail: info@lesodetteskookt.be

 

KAMP COSTAUDkamp

zaterdag 6/7 19h – zaterdag 13/7 11h
of zaterdag 3/8 19h – zaterdag 10/8 11h

Dompel je een week onder in de de skills van handgedraaid en vuurgestookt keramiek en het koken in en met de natuur (wildpluk, houtvuur, fermentatie, distillatie, …).

meer info op de pagina van Costaud

KAMP COSTAUDkamp voor kinderen en hun ouders

zaterdag 26/10 19h – zaterdag 2/11 11h

Omdat er zo veel vragen kwamen of kinderen mee op Costaudkamp kunnen, organiseren we een speciaal kamp voor gezinnen op maat van kinderen tot 12 jaar en hun ouders.
Ga op echt avontuur samen met je gezin. Kinderen leren van hun ouders, ouders van hun kinderen. Wij begeleiden jullie graag en reiken verschillende technieken aan.

meer info op de pagina van Costaud