Agenda

LesOdettes is hier te vinden:

CLASSES

Beginnen met wildplukken

Lessenreeks bij Dille & Kamille

  • Woensdag 17 juli van 14u-16u bij Dille Antwerpen
  • Woensdag 24 juli van 14u-16u bij Dille Gent
  • Vrijdag 26 juli van 14u-16u bij Dille Leuven
  • Verzamelen aan de Dille-winkels voor vertrek, elke deelnemer krijgt na afloop van de wandeling van jou een receptenfiche met mogelijke ideeën voor de bereiding van de wilde planten

inschrijven via info@lesodetteskookt.be

35€pp

Fermentatiebasisklas of -masterclass

basisklas 5 sept 19h-22h

masterclass 6 sept 19h-22h

Fermenteren.
Het schijnt dat dat gezond is. En poepsimpel.
Je hoort het overal en iedereen zou het moeten kunnen.
Maar je vindt die levende wilde gefermenteerde producten zo goed als nergens.

Hoe maak je fermented goodness? En hoe moet dat eigenlijk proeven?
Hoe weet je of je fermentje echt bulkt van de gezonde beestjes, of je het maar beter laat staan?
En, hoe krijg je het verkocht aan picky eaters?

Tijdens deze workshop proeven we verschillende klare fermenten en gaan we vooral ook zelf aan de slag. We bereiden voor de basisklas 2 groentenfermentaties, een starter voor een gefermenteerde drank en een granen- en peulvruchtenfermentatie.

Voor de masterclass tackelen we complexere procedé’s en focussen ook op granen- of peulvruchtenfermentaties, misozuke, kombucha en meer.


Aan het eind van de workshop krijg je een boekje met recepten en minimum 4 te verzorgen fermenten mee naar huis.

Je brengt zelf mee:

Schort

Snijplank

Dunschiller

Snijmes

4 glazen bokaals

45€ – inschrijven via mail naar info@lesodetteskookt.be

WILDPLUK jaaropleiding
Lessenreeks wildplukken en buiten koken

De derde wandelingen- en lessenreeks Wildpluk neemt je mee om in en rond Antwerpen je maaltijd bij elkaar te sprokkelen en die wilde planten te leren verwerken.

Ben je graag buiten? Wil je meer leren over wilde planten, waar je ze kan plukken en hoe je ze kan bereiden en bewaren?
Met docenten Natalie en Katrijn ga je op zoek naar eetbaar lekkers in bos en veld. Samen leer je wilde planten herkennen op basis van uitzicht, standplaats, geur en smaak. Het is echt steeds weer een verrassing hoe veel keukenschatten er te vinden zijn op je wandeling. Van frisse groene kruiden, bast, naaldbomen en paddenstoelen tot vruchten en noten. We verzamelen wat de natuur op onze tocht in de voorraadkast heeft, en leren je wat je ermee kan doen.

8 dagen, verspreid over het jaar
elke keer met een ander accent.
Je kan je inschrijven per les.
Voorkennis is absoluut niet nodig.
Telkens van 10h tot 15h
45€ per les van 5 h
inschrijven via info[at]lesodetteskookt.be

De lessen worden gegeven door Katrijn van den Eeckhout en Natalie Schrauwen.

Natalie is natuurkok, schrijver en docent gebeten door wilde smaken, de geur van mos, experimenteren tot de gensters er van afvliegen en koken met houtvuur. Haar focus ligt op soorten herkennen, in smakenfamilies opdelen en je wilde planten kunnen integreren in spannende recepten.

Katrijn is begeleider in ‘t Speelscholeke, in bijberoep is ze herboriste en gepassioneerd door koken en dat liefst met wilde planten. Haar accent ligt op het eigen maken van eenvoudige recepten om wilde planten terug een plek te geven in ons dagelijks leven.
Het plezier om te leren kennen en kunnen gebruiken wat de natuur ons brengt en dat op het ritme van de seizoenen is haar drijfveer.

data

18/8 natalie
HOOGZOMER en HOOI
Hoogzomer. Zo veel eetbaars om uit te kiezen. Paddenstoelen, groene kruiden, bloemen, zaden vruchten. We scharrelen natuuroogst bij elkaar om de voorraadkast mee te vullen, en bereiden eten gestoomd in hooi, gespiest en geklemd in groene takken en genieten.

22/9 katrijn
ZADEN, BESSEN en NOTEN
De zomer loopt op zijn einde…. We genieten van wat die nazomer ons brengt en bereiden ons voor op de herfst en winter. Zaden en bessen kunnen nu volop geoogst en verwerkt worden. Ontdek welke recepten je kunnen voorbereiden op de winter.
Van herfstazijn, siroopjes, hartige rozenbottelmoesmoes tot herfstige dessertjes.

19/10 nieuwe datum 

20/10 natalie VOLZET
PADDENSTOELEN, HUMMUS en SCHORS
Weer of geen weer, we gaan het bos in om paddenstoelen te jagen, en nemen daarbij ook wat noten, hummus en schors mee. We bakken onze vangst en maken een bouillon met de volle smaak van bosgeur.

17/11 natalie
VUURFEEST
We wandelen op zoek naar de laatste oogst van het jaar, steken een vuur aan en zetten er een stoofpot en wat opgehangen en te roken goodies bij. Een zelfgemaakte getrokken alcohol kan daar ook niet bij ontbreken.

WORKSHOP Kook & Klei
nieuwe data worden snel toegevoegd!
bij GHESQ

In deze workshop bereid je een maaltijd écht van A tot Z. We maken zelf onze borden, bereiden een uitgebreide verrassende maaltijd, dekken een schone tafel. En uiteraard genieten we samen van wat we allemaal gemaakt hebben.

Keramist Koen Ghesquière van GHESQ leert je de basics van het pottendraaien. Samen met hem ga je aan de slag met handgemaakt en wielgedraaid keramiek. Een maand na de workshop krijg je je beste stuk gebakken en geglazuurd mee naar huis.

Met natuurkok Natalie van LesOdettes verwerk je seizoensgroenten en wilde planten tot een heerlijke vegetarische maaltijd. We focussen op wat de winter aan verrassende heerlijkheden biedt.

Benieuwd hoe je met lokale groenten en planten wereldkeuken maakt? Wil je wel meer leren over koken met houtvuur of over keramiek? Dan is dit de workshop waar je moet zijn!

55 € food, klei, en drinks included
alleen wijn koop je nog bij

WORKSHOP kombuchaclass advanced en andere fermentatiedranken
nieuwe data volgen
bij GHESQ

In deze workshop leer je de basis van het kombuchabrouwen, en meteen ook de geavanceerde kneepjes om het meeste uit je drankje te halen.
daarnaast gaan we aan de slag met waterkefir, ginger bug en nog wat manieren om je dranken boordevol belletjes en gezonde beestjes te krijgen.

Je krijgt een handleiding, 2 starters, waterkefirkorrels en een stuk SCOBY mee naar huis.
De ingredient voor je drankjes voorzien wij.
Jij neemt mee: plank, mes en glazen flessen en bokaals.

Prijs voor de workshop: 55€
Inschrijven kan via mail: info@lesodetteskookt.be

 

KAMP COSTAUDkamp 

zaterdag 3/8 19h – zaterdag 10/8 11h volzet

Dompel je een week onder in de de skills van handgedraaid en vuurgestookt keramiek en het koken in en met de natuur (wildpluk, houtvuur, fermentatie, distillatie, …).

meer info op de pagina van Costaud

KAMP COSTAUDkamp voor kinderen en hun ouders

zaterdag 26/10 19h – zaterdag 2/11 11h

Omdat er zo veel vragen kwamen of kinderen mee op Costaudkamp kunnen, organiseren we een speciaal kamp voor gezinnen op maat van kinderen tot 12 jaar en hun ouders.
Ga op echt avontuur samen met je gezin. Kinderen leren van hun ouders, ouders van hun kinderen. Wij begeleiden jullie graag en reiken verschillende technieken aan.

meer info op de pagina van Costaud